Identificata in 1834 de francezul Charles Thiloriet, gheata carbonica a ramas o simpla descoperire lipsita de importanta si fara vreo semnificatie deosebita vreme de mai bine de 100 de ani. Apoi, undeva peste ocean intr-o tara relativ noua, americanul Thomas B. Slate a realizat ca aceasta substanta are un potential enorm si astfel a brevetat-o pentru a o putea comercializa.
Mai mult decat pura utilitate, gheata uscata este si foarte usor de produs avand in vedere ca dioxidul de carbon, materia prima din care este facuta, se poate extrage in urma unor reactii chimice mai complexe, majoritatea fiind oricum realizate in diferite ramuri industriale. Spre exemplu, extragerea amoniacului din azot are ca produs secundar dioxidul de carbon. La fel si producerea de gaz natural din fermentarea resturilor si dejectiilor animale. In plus, singurul pas tehnic ce trebuie realizat este aducerea CO2 la o temperatura foarte scazuta, sub zero grade Celsius, moment in care gazul se transforma in lichid. De aici si pana la gheata carbonica nu mai este decat un pas pentru ca tot ce trebuie facut este ca respectivul container in care a fost racit dioxidul de carbon sa fie aerisit controlat. Procesul de evaporare va raci si mai tare lichidul ramas si astfel se va forma gheata carbonica.
Totusi exista un sistem de purificare si mai puternic care ajuta la formarea ghetii carbonice alimentare, ce poate fi folosita in preparearea bauturilor sofisticate sau pentru racirea accelerata a produselor alimentare. In acest caz, gheata este utilizata pentru sistemele de refrigerare non-ciclice care nu folosesc freonul ca o substanta de preluare si recirculare a caldurii.
Insa de departe, utilizarea ghetii uscate in realizarea de bauturi este cea mai spectaculoasa aplicatie posibila. Astfel, cateva pelete de gheata carbonica fac dintr-un simplu cocktail un adevarat spectacol, lichidul incepand sa fumege de parca ar fi incepand sa fiarba.
Insa nu oricine poate vinde gheata carbonica iar la noi in tara aceasta se poate gasi doar la distribuitorii autorizati. Pentru mai multe informatii despre acest produs dar si pentru alte utilizari surprinzatoare ale ghetii carbonice, puteti intra pe www.dioxid.ro. Cu siguranta veti avea parte de cateva surprize.
Mai mult decat pura utilitate, gheata uscata este si foarte usor de produs avand in vedere ca dioxidul de carbon, materia prima din care este facuta, se poate extrage in urma unor reactii chimice mai complexe, majoritatea fiind oricum realizate in diferite ramuri industriale. Spre exemplu, extragerea amoniacului din azot are ca produs secundar dioxidul de carbon. La fel si producerea de gaz natural din fermentarea resturilor si dejectiilor animale. In plus, singurul pas tehnic ce trebuie realizat este aducerea CO2 la o temperatura foarte scazuta, sub zero grade Celsius, moment in care gazul se transforma in lichid. De aici si pana la gheata carbonica nu mai este decat un pas pentru ca tot ce trebuie facut este ca respectivul container in care a fost racit dioxidul de carbon sa fie aerisit controlat. Procesul de evaporare va raci si mai tare lichidul ramas si astfel se va forma gheata carbonica.
Totusi exista un sistem de purificare si mai puternic care ajuta la formarea ghetii carbonice alimentare, ce poate fi folosita in preparearea bauturilor sofisticate sau pentru racirea accelerata a produselor alimentare. In acest caz, gheata este utilizata pentru sistemele de refrigerare non-ciclice care nu folosesc freonul ca o substanta de preluare si recirculare a caldurii.
Insa de departe, utilizarea ghetii uscate in realizarea de bauturi este cea mai spectaculoasa aplicatie posibila. Astfel, cateva pelete de gheata carbonica fac dintr-un simplu cocktail un adevarat spectacol, lichidul incepand sa fumege de parca ar fi incepand sa fiarba.
Insa nu oricine poate vinde gheata carbonica iar la noi in tara aceasta se poate gasi doar la distribuitorii autorizati. Pentru mai multe informatii despre acest produs dar si pentru alte utilizari surprinzatoare ale ghetii carbonice, puteti intra pe www.dioxid.ro. Cu siguranta veti avea parte de cateva surprize.