Criza imobilia si Creditul Prima Casa

Dupa criza imobiliara suferita la sfarsitul anului 2008 toata lumea a inceput sa incerce, unii chiar au reusit sa isi achizitioneze un teren,o casa fara a fi necesar sa plateacsa toata viata un credit ipotecar, asta datorandu-se in primul rand injumatatirii pretului la terenuri, case si aparamente. 
Incepand cu anul 2009 creditarea a lansat o “moda” cu creditul Prima Casa program prin care Statul a incercat sa ofere tinerilor, si nu numai, posibilitatea de-a forma o familie in propriul lor camin cu un avans in prima faza de 0%, ulterior modificand-ul in 5% din valoare imobilului. 
Acest procent chiar daca a fost marit este oricum acceptabil fata de un procentul de 25% care il ofera bancile pentru creditele de achizitie case, asta variind in functie de moneda dorita pentru creditare Euro vs. Ron. 
Chiar daca marea majoritate a creditelor au fost acordate pentru achizitionare de apartamente acestea fiind cele mai cautate sunt si foarte multe credite acordate pentru achiztiata de teren plus constructia de casa, deoarece preturile pentru cumpararea unui imobil cu 2 sau 3 camere a ajuns sa coste cat constructia unei case. Potrivit unui sondaj facut persoanelor care a contractat un credit ipotecar in ultimele 12 luni pentru achizitonare teren plus constructie de casa, acestea au declarat ca au optat pentru acest tip de achiztie deoarece ei spera ca il urmatorii 4 ani piata imobiliara sa creasca ajungand sa isi valorifice pana la de doua ori pretul oferit la inceput. 
Din toate acestea se poate obseva ca indiferent daca este criza sau nu, oamenii se gandesc la afaceri iar in momentul de fata persoanele care cred ca se pot imbogati cumparand terenuri, apartamente sau case la un pret de scazand pentru ca ulterior in cativa ani, dupa o redresare pietei imobiliare sa le vanda iar intre timp sa isi plateasca ratele din inchirierea acestora.